فهرست مطالب

عصر برق - پیاپی 3 (زمستان 1394)

نشریه عصر برق
پیاپی 3 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجتبی فتحی *، جواد صفری توج، محسن جلیل وند، احمد رضا احمدی صفحات 6-10

    واحد بهره برداری در شرکت های توزیع برق یکی از پر کاربردترین واحد ها می باشد؛ زیرا حفاظت، تعمیر و نگهداری شبکه های برق یکی از ارکان اصلی توزیع برق می باشد. از این رو لزوم طبقه بندی و اولویت بندی مسوولیت های این واحد با توجه به پیشرفت و توسعه روز افزون شبکه های برق امری ضروری است. امروزه به علت گسترش شبکه های توزیع برق حجم کاری این واحد به قدری زیاد است که اگر دسته بندی انجام نگیرد، واحد دچار بحران خواهد شد. همچنین یکی دیگر از ملزومات شبکه های برق اقدامات پیشگیرانه و بازدیدهای طبقه بندی شده از شبکه ها می باشد. در این مقاله تلاش شده است تا به شرح مختصری از سیستم نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه (نت) و همچنین ارتباط تنگاتنگ آن با سیستم اطلاعات مکانی (Web GIS) که در شرکت توزیع برق شهرستان مشهد انجام شده است و همچنین اهمیت بالای آن در سیستم نت شرکت پرداخته شود.

    کلیدواژگان: توزیع برق، سامانه اطلاعات مکانی (GIS)، سیستم نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه (نت) PM
  • حامد کامل نیا * صفحات 11-15
    بررسی و ارزیابی معماری سبز در محیطزیست، طیفی گسترده از مفهوم عملکردی معماری را در برگرفته است، بر این اساس بازبینی و پرداختن به اصول معماری سبز، از اساسی ترین رویکردهای پژوهشی و علمی در زمینه معماری می باشد. امروزه توجه به اصول و مبانی معماری سبز در جنبه های مختلف محیط زیست از اهمیتی شایسته ای برخوردار است. در واقع، ضرورت پرداختن به مفهوم سبز در معماری از آن جهت دارای اهمیت است که این مفهوم در حوزه معماری و محیط زیست به صورت اصول و مبانی مشخص، در ایران تکوین نشده است. در حال حاضر معماری سبز نزدیک ترین تداخل حوزه عملکردی را با اصول مربوط به پایداری، در حوزه زیست محیطی و معماری را به خود اختصاص داده است. امروزه استفاده از عناصر مولد انرژی مانند توربین های باد و پانل های خورشیدی نه تنها به عنوان نیاز در صرفه جویی انرژی های فسیلی، بلکه به عنوان عناصر زیبایی شناختی در فرم بیرونی معماری نیز بکار گرفته می شود. یک ساختمان سبز، علاوه بر بهره وری انرژی به چگونگی شکل گیری فرم و فضای معماری با عناصر مولد انرژی نیز توجه دارد.
    کلیدواژگان: معماری سبز، عناصر مولد انرژی، توربین بادی، پانل خورشیدی
  • محمد باقر سوزن چی *، بابک عابدینی، حسن دهقان، مصطفی رجبی مشهدی، مهدی علومی بایگی، محمد مهدی عرب شاهی صفحات 18-20
    احداث پست های فوق توزیع به روش قدیمی، با توجه به نیاز به فضای بسیار زیاد و هزینه بالای زمین در شهرهای بزرگ، به لحاظ اقتصادی با محدودیت هایی مواجه است. در این مقاله ایده استفاده از پست کمپکت به عنوان راهکاری نوین در جهت احداث پست های فوق توزیع مطرح شده و جوانب فنی آن ارائه گردیده است. این نوع پست ها علاوه بر کاهش فضای مورد نیاز به 10 الی 15 درصد پست های متداول، که به خصوص در مناطق پر تراکم شهری بسیار حائز اهمیت است، با نصب در نزدیکترین نقطه به مصرف کننده و در نتیجه با افزایش ولتاژ انتقال از فشار متوسط به فوق توزیع، موجب کاهش تلفات تغذیه بار خواهد شد.
    کلیدواژگان: پست کمپکت، پست فوق توزیع، کاهش تلفات
  • مجید ارس نژاد *، مصطفی رجبی مشهدی، مصطفی لگزیان صفحات 21-27
    آگاهی از پاسخگویی بار یکی از اصلی ترین ابزارهای مدیریت سمت تقاضاست. برنامه های پاسخگویی بار صنایع شامل طرح تعطیلات و تعمیرات تابستانی و طرح ذخیره عملیاتی، با استفاده از پتانسیل مشارکت صنایع، به عنوان راهکارهای اجرایی و موثر برای کاهش پیک شبکه در مجموعه صنعت برق کشور مورد استفاده می باشد. با اجرای موفق این برنامه ها، اپراتور سیستم از مزایای کاهش پیک و صنایع همکار، از منافع اقتصادی بهره مند خواهند شد. در این مقاله، اجرای برنامه های پاسخگویی بار صنایع از دیدگاه شرکت توانیر، برای کاهش مصرف در پیک شبکه، با استفاده از اطلاعات سال 1393 در شبکه سراسری و برق خراسان مورد مطالعه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: پاسخگویی بار، پیک سایی، طرح تعطیلات و تعمیرات تابستانی، طرح ذخیره عملیاتی، مدیریت سمت تقاضا
  • علی سعیدی *، سید ابوالفضل اشرف زاده، سید علیرضا صبور داوودیان، نوید عقلی، سعید علیشاهی صفحات 28-32
    هم اکنون اغلب خطوط فشار متوسط شبکه های توزیع در سطح کشور از هادی های بدون روکش استفاده می‏کنند. بروز خاموشی های نسبتا گسترده ناشی از خطاهای گذرا و ماندگار بر روی شبکه های مذکور مشهود بوده و همه ساله از این بابت خسارات جبران ناپذیری به صنعت برق و استفاده کنندگان برق تحمیل می‏گردد؛ امروزه احداث شبکه های جدید با استفاده از هادی های روکش دار صورت می‏پذیرد. اما جایگزینی شبکه های موجود و مورد بهره‏برداری مستلزم اعمال خاموشی های گسترده می باشد. در این مقاله، به معرفی سامانه جایگزینی سیم های بدون روکش شبکه هوایی 20 کیلوولت با سیم های روکش دار بدون اعمال خاموشی به مشترکین پرداخته شده است. این سامانه برای نخستین بار در کشور توسط محققین واحد تحقیقات و کارشناسان خبره شرکت توزیع نیروی برق شهرستان مشهد در جهت تدوام خدمت رسانی بمشترکین و تحقق اهداف عالیه شرکت در راستای استراتژی5-0-14 شرکت توزیع نیروی برق شهرستان مشهد طراحی ساخته و مورد بهره برداری قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سیم های روکش دار، شبکه هوایی فشار متوسط، سنجاب 20، بای پاس
  • مهدی ابراهیمی *، سمیه حسن پور صفحات 49-54
    صنعت برق یکی از مهم ترین منابع انتشار گازهای گلخانه ایمی باشد. دو راهکار بسیار مهم برای کاهش گازهایگلخانه ای، سیاست های اعمالی دولت ها و استفاده از منابع انرژی های تجدید پذیر می باشد. در این مقاله تاثیرسیاست های کاهش انتشار گازهایگلخانه ای از جمله:(1) سهمیه انتشار ثابت؛(2) خرید و فروش سهمیه انتشار؛(3) تعهداتقراردادهای دوجانبه، بر سودآوریواحدهای تولیدی مورد بررسی قرار گرفته است. آنچه که این مقاله را از مقالات پیشین در این زمینه متمایز می کند حضور نیروگاه بادی به همراه چالش عدم قطعیت تولید توان در هر یک از سیاست هایمذکورمی باشد. حضور نیروگاه بادی در این سیاست ها توسط چندین سناریوی مختلف برای بیان عدم قطعیت تولید توان در نظر گرفته شده است. لازم به ذکر است که برای تولید سناریوهای مختلف برای تولید توان از انرژی باد، از تابع احتمال ویبال که مطابقت بسیار مناسب تری نسبت به سایر توابع احتمال با داده های آماری سرعت باد دارد استفاده شده است. برای مدل سازی بازار از مدل کورنات و برای تحلیل رفتار واحدهای تولیدی از روش بازی راهبردی استفاده شده است. صحت و عملکرد روش پیشنهادی در نهایت با استفاده از شبکه 30 باسه IEEE نمایش داده شده است.
    کلیدواژگان: بازار برق، خرید و فروش سهمیه انتشار آلودگی، قراردادهای دو جانبه، عدم قطعیت در تولید توان، نیروگاه بادی